LoMsk

Song om ei segn fra LoMsk

Albumet «Song om ei segn» er LoMsk sitt aller første album, i en rekke på totalt seks utgitte album. Dette albumet ble sluppet i 1994, og byr på 13 sanger. LoMsk opererer i sjangeren folkrock, som kan beskrives som en fin blanding av countrymusikk, rock og folkemusikk. Det er et snev av visesang over LoMsk sine sanger, da de ofte er veldig tematiske med sine album. På lik linje med bandets senere album, «Amerikabrevet» og «Bukkerittet», som handlet om henholdsvis norsk utvandring til Amerika og Henrik Ibsens Peer Gynt, er Song om ei segn basert på et spesifikt tema. Handlingen på dette albumet tar for seg eldgamle drap.

I 1735 begikk en kvinne ved navn Kristin Forbergje flere drap, og det er disse grufulle handlingene som danner bakteppet for handlingen i de 13 låtene på albumet. Det er bandmedlemmet Lars Bakke – som også er bandets vokalist – som har skrevet låtene, og han har utvilsomt talent når det kommer til å gjenfortelle historier. Dette merkes når du lytter til Song om ei segn, da hver låt gir den en bit av historien. Du kan se på låtene som puslebrikker, og i sin helhet gir albumet deg en spennende og interessant historie om livet på 1700-tallet og bakgrunnen for drapene.  

De 13 låtene

Song om ei segn gir deg som nevnt innblikk i dramatiske hendelser fra 1700-tallet, med Kristin Forbergje i spissen. Albumet introduserer deg for historien med sangen «Berre dans». Den andre låten på albumet er «Kvillelaus blues», tett etterfulgt av «La det fløyme». Her blir du dratt inn i fortellingen på mesterlig vis. Albumet fortsetter med sangen «Vilde vind», og deretter låten «Menn og hane». Det sjette sporet på albumet er «Danser i eld», som er verdt å lytte til. Syvende låt på albumet har fått navnet «Ikkje med makt», nok en meningsfull sang fra LoMsk. Du kan selvfølgelig også fokusere på melodien, og teksten ikke er interessant nok for deg.

Den åttende sangen på Song om ei segn er «I natt skin månen», som byr på vakker melodi og innholdsrik tekst. Denne etterfølges av «Oskeladden», og deretter låten «Den eine». Historien om Kristin Forbergje går mot slutten med sangen «Fangjen» og «Den førdømtes dommar», og det hele avsluttes med «Song om ei segn», som har gitt albumet sitt navn. Sistnevnte sport er kanskje albumets mest kjente, og er mesterlig skrevet av Lars Bakke. Dette er musikk for deg som vil ha musikk med mål og mening, og gjerne en god historie når du først er i gang med å lytte!

Song om ei segn i media

Oppland Arbeiderblad ga Song om ei segn terningkast fire i 2008, da Jørn Kjonerud – nå gitarist i bandet – fikk lov å anmelde bandets tidligere album. På dette tidspunktet var Kjonerud ny i bandet, og påpekte selv at det var fare for at anmeldelsen ble noe inhabil. Bandmedlemmet mener at albumet for det meste er flott og vel gjennomført for et debutalbum å være, men påpeker også at det spriker litt rent stilmessig. Ettersom dette albumet var bandets første, finnes det få anmeldelser av det på nett, da de enda ikke hadde fått sitt store gjennomslag da albumet ble lansert. Albumet har imidlertid fått mange fans i etterkant, noe vi har forståelse for.

I dag finner du albumet lett tilgjengelig i musikk- og strømmetjenester som iTunes, via Apple Music. Du vil også finne albumet på Spotify, dersom dette er din foretrukne musikktjeneste. Det er også mulig å kjøpe den fysiske CD-en på butikker som selger slikt, som for eksempel på CDON.com eller Platekompaniet. På denne måten når LoMsk ut til både unge og eldre lyttere, da den eldre garden gjerne foretrekker å kjøpe fysiske CD-er når de skal høre på musikk, mens de yngre helst strømmer musikken sin på nett. LoMsk kan nemlig appellere til alle med sin musikk.

Oppsummering

LoMsk sitt debutalbum fikk navnet «Song om ei segn», og ble gitt ut i 1994 via eget plateselskap. Dette albumet tar – i likhet med de fleste andre album fra dette folkrock-bandet – for seg en spesifikk historie. Albumet handler om Kristin Forbergje som i 1735 begikk drap, en fortelling som gjenspeiles i albumets 13 låter. Hver av låtene gir deg en bit av historien, og ved å lytte til albumet i sin helhet får du hele fortellingen. Dette er en spesiell måte å lytte til musikk på, da du får et ekstra spenningsmoment. Her handler det om mye mer enn bare melodi og klang. LoMsk leverer deg en flott blanding av rock, country og visesang. Vi tror Song om ei segn kan appellere til både gamle og unge lyttere, noe som understøttes av det faktum at du finner albumet på både fysisk CD og via strømmetjenester på nett.