Lavrans Dotter

Lavrans Dotter fra LoMsk

Albumet «Lavrans dotter» består av 13 sanger (eller spor). De første fem er «Bruremarsj intro», «Far», «Dagen døden kom til Ulvhild», «Arne» og «Jig sladder». Deretter følger «Lov», «Tvi deg», «Edwin munk», «Om eg svik», «Eline», «Kyrkja brenn» og «Det kryp ein krigar». Albumet avsluttes med låten «Bruremarsj». Både tekst og melodi for alle låtene på albumet er skrevet av Lars Brekke. Tekst og melodi for det ene unntaket (spor 4), er skrevet av Hans Brekke.

Plata «Lavrans Dotter» ble utgitt i 2009, og ble spilt inn i det analoge Juke Joint Studio på Notodden. «Lavrans Dotter» ble sluppet den 20. august på Jørundgard i Sel Kommune. Produsenten av platen er Kai Løland, og Helene Bøksle gir på låten «Lov» stemme til unge Kristin Lavransdatter. Espen Fjelde medvirker til plata på orgel, og for øvrig er det LoMsk sine sju musikere som står for både vokal og toner fra blant annet gitar, mandolin, fele og munnharpe.

Tematikken i albumet

Plata «Lavrans Dotter» er LoMsk sitt tredje konseptalbum. Albumet er som nevnt inspirert av Sigrid Undsets (1882-1949) nobelprisvinnende trilogi «Kristin Lavransdatter», og er hovedsakelig basert på den første boken «Kransen». Handlingen i boken er lagt til 1300-tallet, og i boken møter vi Kristin, datter av Lavrans. Hun er født og vokser opp på gården Jørundgard i Sel i Gudbrandsdalen. Trilogien følger henne fra barnsben av til hun er gammel enke. I «Kransen» møter vi den unge Kristin.

«Kransen» skildrer Kristins nære bånd til faren, og vi følger henne til klosterskole i Oslo. Mens hun går på klosterskolen, møter hun Erlend, som redder henne fra et overfall. Det oppstår søt musikk mellom de to. Dette skaper forviklinger, da Kristins far allerede har lovet henne bort til en annen mann, Simon Darre. Kristin innleder et lidenskapelig forhold til Erlend, og forholdet til faren settes på prøve. Lavrans sitt forhold til Kristins mor blir også utfordret, men til slutt seirer kjærligheten.

Tekst og produksjon

LoMsk sin tekstforfatter Lars Bakke inspireres av de gode historiene som utspiller seg blant litteraturskikkelsene fra Gudbrandsdalen. Gjennom hele plata «Lavrans Dotter» følger vi Kristins kamp for kjærligheten, både til faren og til Erlend. Lars Bakke har skrevet ord og toner på 12 av platas 13 låter. Den siste låta, «Arne», er som nevnt skrevet og komponert av Lars’ bror, og felespiller i gruppa; Hans Bakke. Plata oppnådde 23. plass på VG-listas Topp 30 Album Norsk.

Kritikkene av plata var jevnt over gode. Lydbildet er i kjent LoMsk stil, basert på folketoner, med elementer fra både rock og irsk folkemusikk. Albumet består av både viser og tøffere, mer intense låter – både musikalsk og tekstmessig. Plata har i hovedsak en heller akustisk tilnærming, men man hører også elektriske elementer. Låtene er fulle av følelser som lengsel, anger, hat og ikke minst kjærlighet – til en datter, til en kvinne, og til en mann. Den gjenforteller virkelig historien til Kristin.

Om låtene

Albumet starter og slutter med den melodiske og vakre brudemarsjen. Åpningsmelodien setter stemningen for resten av albumet, og tar oss rett inn i konseptet for plata. I «Far» møter vi igjen Undsets beskrivelse av Kristins kjærlighet til faren. Kristin møter alvene, og lengter etter farens trygge armer. «Dagen Døden kom til Ulvhild» beskriver uårene ved gården Jørundgard og dramaet som må ha «jamra i vegg og i sjel» hos folk på gården og i bygda da folk sultet og led nød.

«Arne» er Kristins barndomsvenn, og dreng ved gården. I låten skildrer Hans Bakke Arnes ulykkelige kjærlighet og lengsel etter Kristins varme armer. Jig er en livlig irsk folkedans, og i låten «Jig Sladder» setter den irske folkemusikken tonen. Teksten er bydgefolkets sladder om Kristins eskapader. «Lov» tar for seg et av høydepunktene i historien om Kristin Lavrandsdatter. I låten introduseres vi for Erlend, som ber om Kristins hånd. Helene Bøksle gir Kristin stemme. Låten er full av kjærlighet mellom to unge mennesker.

Svik og skuffelse

I «Tvi Deg» møter vi en sveket og skuffet Simon Darre, etter at Kristin har gått bak hans rygg med Erlend. Teksten er lidenskapelig og bitter: «Måtte djevelen ta meg nå/Eg lir, og nå vil eg døy/Når så blyge augo kan lyge/Lit eg aldri meir på ei møy». «Edwin Munk» er en lystig låt om en spartansk, «klok og godlynt» munk. «Om eg Svik» handler om Kristins kvaler over at hun har sveket faren ved å velge å gifte seg med Erlend.

I krig og kjærlighet er alt lov?

«Eline», som i sjalusi forsøker å forgifte Kristin men selv blir tvunget til å drikke giften, er bakteppe for låten med samme navn. Kristin er overbevist om at «Kyrkja Brenn» er en straff fra Gud, for at hun valgte Erlend. «Det kryp ein Krigar», skaper en dramatisk avslutning på plata, og skildrer Beinteins siste timer på dødscella. Albumet har altså ingen mangel på sterke inntrykk. Tekstene er dramatiske og musikken støtter godt opp under temaet. Sett deg ned og nyt dette musikk-konseptet.a