Gudbrandsdalen

LoMsk

Bandet er fra Lom i Gudbrandsdalen – derav navnet – og ble etablert i 1982. Tematikken i musikken deres er ofte sagn og historier. Debutalbumet «Song om ei segn» kom ut i 1994, handler om drapet begått av Kristen Forbergje fra nabobygda Sjåk i 1735. Bandets konseptalbum «Bukkerittet», som ble utgitt i 2004, bygger på Henrik Ibsens fortelling om Peer Gynt. «Amerikabrevet», som kom ut i 2007, har utvandringen fra Norge til Amerika som gjennomgangstema.

I 2009 er litteraturen og Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter inspirasjonskilden til plata «Lavrans dotter». I tillegg har de utgitt platene «LoMsk» i 1998, og «Live! 30 år med LoMsk» i forbindelse med sitt 30 års jubileum i 2012, spilt inn på Vågå Kulturhus. Konserten har også blitt spilt i på NRK P1 Radio Rock. Bandet var nominert til spellemannprisen i kategorien viser i 2007. Lars Bakke er tekstforfatter og komponist på de fleste låtene som framføres på dialektpreget nynorsk.

Bandmedlemmer

LoMsk er et av Norges eldste band, som har vært aktive både live med konserter og med album i over 35 år. Bandet har fem medlemmer og består av: Lars Bakke på vokal, akustisk gitar og mandolin. Reidar Svare på vokal, keyboard, fløyte og munnharpe. Hans Bakke på vokal, fele og keyboard. Jørn Steine på bass. Trond Volden på trommer og perkusjon. Ole Foss på fele og akkord. Jørn Kjonerud på elektrisk gitar.

Tidligere bandmedlem: Rune Kjørren (gitar og vokal) sluttet i 2007. Rune Kjørrem ble erstattet av gitaristen Jørn Kjonerud samme år. Tekstforfatter og komponist på de fleste av gruppas låter er Lars Bakke. Bandet har spesialisert seg på å lage konseptplater. Lars Bakke er en av Norges beste tekstforfattere. Lars Bakke, Reidar Svare og Ole Foss spiller også i sammen i bandet De Plagede, som henter inspirasjon fra Lom-dikterne Tor Jonsson, Olav Aukrust og Knut Hamsun.

Spotlight på LoMsk

Med låter i både visesjanger og rocka toner har bandet sneket seg inn i mange nordmenns hjerter. LoMsk blir ofte sammenlignet med Hellbillies, men bandet er mer inspirert av folkemusikk enn av country. LoMsk har opptrådt på mange norske festivaler, kulturhus og klubbscener. Tre ganger har de spilt på Skagenfestivalen i Danmark. De har spilt på Frøyafestivalen flere ganger, og deltar på mange lokale arrangementer. Bandet har hatt flere låter på Norgeslista på NRK P1 og hatt flere radio- og TV-opptredener.

I tillegg til radiokonserten av «Live!» på NRK P1, har gruppa opptrådt på TV2s God morgen Norge! «Amerikabrevet» og «Live!» har begge hatt gode plasseringer på VG-lista. Beste plassering for «Live!» er 14. plass. «Amerikabrevet» oppnådde 36. plass på Topp 40 album, og 15. plass på Topp 30 over norske album. Låtene «Utestengd», 2005, og «Som å kome heim», 2007, gikk begge til topps på Norsktoppen. Sistnevnte lå 11 uker på NRK P1s A-liste.

Konseptspesialister

Lars Bakke er en fremragende historieforteller, og har spesialisert seg på å lage konseptalbum med utgangspunkt i litteratur. Konseptalbum er en beskrivelse av musikkalbum der låtene samles om et tema eller en historie. Hver låt danner en del av en historie, eller bidrar til at låtene samlet får større betydning enn de gjør om de står alene. Debutplata tar for seg historien til morderen Kristen Forbergje, og forteller historien rundt drapet gjennom platens 13 låter.

«Bukkerittet» er ikke mindre enn en nytolkning av Ibsens Peer Gynt. Albumet høstet strålende kritikker. Blant annet terningkast seks i Dagbladet. Albumet ble kåret til det 11. beste albumet i 2004 av avisens kritikere. Mange av tekstene på «Amerikabrevet» er basert på Lars Bakkes oldefar sine fortellinger fra sine år i Amerika, der jobbet han som jernbanebygger i 5 år før han returnerte til Norge. På «Lavrans dotter» danner Sigrid Undsets første bok i triologien, Kransen, bakteppet for albumet.

Over 35 år på scenen, men fortsatt nyskapende

LoMsk markerte sine første 30 år på scenen i 2012. I den forbindelse kom de ut med en dobbelutgivelse som inneholder en live samleplate fra årene i bransjen. Utgivelsen inneholder også en DVD med en utallige morsomme klipp fra bandets historie. I tillegg består den av en liten times utdrag fra jubileumskonserten i Vågå kulturhus. Til tross for å være veteraner i bransjen har LoMsk ingen planer om å legge inn årene, og holder stadig konserter.

Diskografi

«Song om ei segn» utgitt på eget selskap. Utgitt i 1994. «LoMsk» produsent: Åge Aleksandersen. Plateselskap: Norske Gram. Utgitt i 1998. «Bukkerittet» Plateselskap: Grammofon. Utgitt i 2004. «Amerikabrevet» Plateselskap: Grammofon. Utgitt i: 2007. «Lavrans dotter» Plateselskap: Grammofon. Utgitt i: 2009. «Live! 30 år med LoMsk» Plateselskap: Grammofon. Utgitt i: 2012. Innspilt på Vågå kulturhus, inneholder en DVD av samme konsert. Blant LoMsks mest kjente låter er sangene «Som å kome heim», «Amerikabrevet», «Utestengd», «Blått blod», «Berre dans» og «Draumejente».

There is 1 comment

  1. April 10, 2021, 7:38 pm