Folkrockbandet LoMsk

LoMsk – et norsk folkrock-band

Bandet ble startet av brødrene Lars og Hans Bakke i 1982, og baserer mange av sine tekster på lokale sagn og historier. Det er hovedsakelig Lars Bakke som skriver og lager musikken. De øvrige medlemmene er Reidar Svare (vokal, keyboard, fløyte og munnharpe), Hans Bakke (vokal, fele og keyboard), Jørn Steine (bass), Lars Bakke (med vokal, akustisk gitar og mandolin), Trond Vollen (trommer), Ole Foss (fele og trekkspill) og Jørn Kjonerud (elektrisk gitar). Inspirasjonen er hentet fra folkemusikktradisjonen i Gudbrandsdalen.

Det ulike platene som har blitt utgitt har forskjellig tematisering. Blant annet kan det nevnes at albumet Bukkerittet er bygget på Peer Gynt av Henrik Ibsen, og at albumet Amerikabrevet har utvandringen til USA som sitt gjennomgangstema. Bandets femte album Lavrans Dotter har hentet inspirasjon fra Sigrid Undset triologi om Kristin Lavransdatter. Bandet ble nominert til Spellemannsprisen i 2007, og toppet norsktoppen med sangen «Utestengt» i 2005, og i 2007 med sangen «Som å kome heim».

Albumhistorikk

Bandet ble startet i 1982, men platedebuterte ikke før i 1994, da under eget selskap. LoMsk har utgitt flere album og her kan vi nevne blant annet Song om en Segn (utgitt på eget selskap i 1994), LoMsk (utgitt av Norske Gram i 1998), Bukkerittet (utgitt av Grammofon i 2004), Amerikabrevet (utgitt av Grammofon i 2007), Lavrans Dotter (utgitt av Grammofon i 2009) og Live! 30 år med LoMsk (utgitt av Grammofon i 2012).

Inspirasjonen er som nevnt hentet fra lokale sagn og historier fra Gudbrandsdalen, og har blanda inn rock som et kjennetegn. Låtene blir framført på dialektpreget nynorsk, og de seneste albumene har tema inspirert av blant annet Peer Gynt, Kristin Lavransdatter og amerikautvandringen. Det var også albumet Amerikabrevet som ble spellemannsprisnominert i 2007, som gjekk til Henning Kvitnes dette året. Bandet selv hadde ingen forhåpninger om å vinne og sa blant annet at det var en ære å være nominert.

Konseptalbum

Folkrockbandet LoMsk tror at å lage album basert på egne konsepter kan være nøkkelen til å få folk til å kjøpe flere album. Kort forklart er dette en rød tråd som går gjennom hele albumene deres. Lars Bakke har selv hatt en oldefar som dro til Amerika for å jobbe og som senere også returnerte tilbake til Norge. Mange av sangene på albumet Amerikabrevene er da løst basert på nettopp historiene fortalt av oldefaren.

Albumet før Amerikabrevet var basert på Peer Gynt av Henrik Ibsen, og det var etter dette at Lars Bakke fant ut at det var enklere å skrive 13 sanger om et tema kontra å finne inspirasjon til 13 ulike sanger og melodier. Og Lars Bakke har også uttalt at i disse nedlastningstider er det viktig å gi folk en grunn til å gå å kjøpe et album. I dette legger han at med deres album får du en forklaring til tekstene.

Kjente sanger og melodier fra LoMsk

Bandet har mange kjente sanger som blant annet inkluderer «Som å Kome Heim», «Amerikabrevet», «Utestengd», «Blått Blod», «Berre Dans» og «Draumejente». Noen av disse gikk også til topps i norsktoppen i 2005 (Utestengd) og i 2007 (Som å Kome Heim). Sistnevnte låt lå også hele 11 uker på P1 sin A-liste og ble produsert av Kenneth Lewis i Waterfall Studios i Oslo. Albumet fikk også jevnt over gode kritikker og skussmål fra kritikerne.

LoMsk har hatt hele 17 uker på norsktoppen, og i fem av disse ukene lå «Som å Kome Heim» på førsteplassen. Bandet sitt siste album er «Live! 30 år med LoMsk», som er en oppsummering av de 30 årene bandet har vært aktive. Dette er et livealbum innspilt fra Vågå kulturhus, og inneholdt fire nye studiolåter fra bandet. Denne innspillingen ble i tillegg sendt på NRK P1’s Radio Rock, og var en gøy opplevelse for lytterne.

Kjennetegnet til LoMsk

Det som har vært kjennetegnet til folkrockbandet LoMsk er nettopp dette med at hvert album er konsept-basert etter tema. Alle deres album har hatt et tema med unntak av album nummer to, som kom ut i 1998 (LoMsk) produsert av Åge Aleksandersen. Nettopp derfor kan vi konkludere med at dette er et av Norges beste konseptalbum-band. Og låtskriver Lars Bakke har uten tvil et stort talent når det kommer til tekstskriving og melodier. Bare fremtiden vil vise hvor dette vil ende.

Oppsummering

Det er ingen tvil om at folkrockbandet LoMsk har hatt stor suksess innen sin sjanger, og at de over årene har fått en stor og lojal fanskare. De har klart å lage låter og melodier som har fenget og fascinert oss i årevis. Det faktum at alle deres album har vært temabaserte viser også at nettopp konseptet er viktig når det kommer til valg av album som blir kjøpt. Og at Lars Bakke gjør rett ved å utgi musikk på denne måten.