Bukkerittet

LoMsk sitt tredje album

LoMsk er et velkjent og populært folkrock-band fra Gudbrandsdalen, eller nærmere bestemt Lom. Bandets album er som regel inspirert av folkemusikk og historier fra nærområdet. Et eksempel på dette er albumet deres Amerikabrevet, som omhandler norsk utvandring til Amerika, eller nærmere bestemt oldefaren til et av bandmedlemmene som dro til Montana for å tjene penger til småbruket hjemme i Gudbrandsdalen. Også albumet deres Bukkerittet er tematisk, og de 12 sangene forteller lytteren en historie.

Albumet Bukkerittet er inspirert av Henrik Ibsens verk Peer Gynt. Albumet ble gitt ut i 2004 gjennom selskapet Grammofon, som er et uavhengig norsk plateselskap. LoMsk gir deg her et nytt innblikk i den dramatiske historien om Peer Gynt, som handler om den notoriske løgneren Peer. Historien utspilles i en typisk norsk gårdsmiljø med bønder en gang på 1800-tallet. Peer Gynt regnes som det mest kjente teaterstykket her til lands gjennom tidene. Bukkerittet vil nok derfor treffe mange!

Tolv låter som er verdt å høre på

Det er kun tolv låter på albumet Bukkerittet. Albumets første låt er «Blått blod – Bukkerittet». Den andre sangen ut er «Verdas største skrøne», som handler om den løgnaktige Peer Gynt. Tredje sang ut på albumet er «Bak neste sving», mens den fjerde sangen har fått navnet «Utestengd». «Risp i auget» er femte sang på Bukkerittet, mens den sjette sangen kalles «Bøygen». Sang nummer syv har fått det passende navnet «Til St. Peters slott».

«Utan ein» er Bukkerittets åttende spor, etterfulgt av «Arme kokk» og «Anitras pisk». Albumet avsluttes med sangene «Takk til trellen» og «Svarte ravn», to sanger som tar for seg slutten på fortellingen om Peer Gynt. Sangen «Arme kokk» er en av albumets mest populære sanger, og er også å finne på LoMsk samleplate «Live! 30 år med LoMsk», sammen med Bukkerittets første sang. Disse låtene vil treffe enhver fan av Peer Gynt direkte i hjerteroten.

Albumets tema

LoMsk er kjent for å produsere album med svært spesifikke temaer, noe som er ganske dristig ettersom de snevrer inn antallet lyttere som vil interessere seg for musikken. Bandet har likevel klart å balansere dette på mesterlig vis, ettersom de har oppnådd stor popularitet. Dette skyldes nok i stor grad at musikken i seg selv også er fengende og fascinerende for de fleste, uavhengig om de interesserer seg for temaet på albumet eller ikke.

Peer Gynt, som ble skrevet av Henrik Ibsen i sin tid, treffer imidlertid de fleste av oss. Dette er tross alt Norges mest kjente teaterstykke, og er skrevet av en av våre største dramatikere og lyrikere. Historien begynner med at Peer Gynt kommer hjem fra jakt uten verken børse eller vilt. Han forteller begeistret sin mor om sitt «bukkeritt», uten at dette overbeviser henne. Hun vet at sønnen er en skrøne. Det er fra denne scenen albumet har fått sitt navn.

Hvem passer Bukkerittet for?

Dersom du allerede er kjent med Peer Gynt, vil sangene fra albumet Bukkerittet være spesielt interessante å lytte til, men musikken vil også kunne passe deg som ikke har kjennskap til teaterstykket fra før. Her får du et innblikk i handlingen fra teaterstykket, fra start til slutt, på kun 12 sanger. Det er uten tvil imponerende hvordan LoMsk klarer å komprimere handlingen fra lengre historier og gjenfortelle dem i sin helhet gjennom musikken.

Bukkerittet passer med andre ord for de fleste som har et snev av interesse for norsk kulturhistorie. Musikken vil spesielt treffe deg som liker norsk folkrock, og country. Musikken til LoMsk kan best beskrives som en god blanding av rock, country og visesang. På albumet Bukkerittet finner du ikke meningsløse fraser, men en historie som er verdt å få med seg. Det at albumet kun har 12 sanger, gjør også at folk flest rekker å høre gjennom sangene i ett strekk.

Omtale i mediene

Bukkerittet fikk terningkast tre av VGs anmelder Kurt Bakkemoen. Han mente at albumet var noe ujevnt, og at det er to til tre låter som skiller seg spesielt ut i positiv forstand. Anmelderen trekker fram «Utestengd», «Svarte ravn» og «Til St. Peters slott» som sine favoritter. Bakkemoen mener at LoMsk ikke har tonesatt deler av Ibsens verk, men dette er selvsagt opp til hver enkelt å vurdere. Oppland Arbeiderblad ga dette albumet fra LoMsk terningkast fire.

Oppsummering

LoMsk sitt album Bukkerittet ble gitt ut i 2004 gjennom plateselskapet Grammofon, og er det tredje albumet i en rekke på totalt seks album fra folkrock-bandet. LoMsk er kjent for å produsere tematiske album, gjerne basert på lokalhistorie og fortellinger. Dette er også tilfelle for Bukkerittet, som baseres på det velkjente teaterstykket Peer Gynt fra Henrik Ibsen. Albumet har tolv sanger, og vil kunne appellere til deg enten du har et forhold til teaterstykket eller ikke.