13 sanger

Amerikabrevet | 13 sanger du bør høre

I 2007 ga bandet LoMsk ut sitt fjerde album – «Amerikabrevet». Dette albumet består av 13 sanger med norsk tekst, som blant annet «Berre Drøym», «Som å komme heim», «Den viltre elva» og «Ein stussleg mann». Fra før av hadde LoMsk gitt ut album som «Song om ei segn» (gitt ut i 1994), «LoMsk» (gitt ut i 1998) og «Bukkerittet» (gitt ut i 2004). Amerikabrevet høstet mye god kritikk blant musikkanmeldere, og VG trillet terningen til en firer. Dette albumet preges av en stilblanding mellom folkemusikk og rock, noe som appellerer til mange nordmenn – spesielt deg som liker Hellbillies eller Vamp fra før. Amerikabrevet er på mange måter en konseptplate, som omhandler en gudbrandsdøl som bygget jernbane i Montana med mål å tjene penger til småbruket hjemme.

  • LoMsk sitt fjerde album
  • 13 norskspråklige sanger
  • Folkemusikk møter rock
  • Konseptplate som forteller en historie

Musikk med en fortelling

LoMsk sitt fjerde album er ikke som alle andre musikkalbum der ute, og forteller lytteren en historie – noe som gjør den ganske spesiell. Denne historien baseres på mennesker som forlot Gudbrandsdalen for å tjene til livets opphold, i likhet med mange andre nordmenn på 1800- og 1900-tallet. Det fokuseres spesielt på en mann fra Gudbrandsdalen som forlot familie og småbruk hjemme for å bygge togskinner i Montana, sørvest i USA. Det er imponerende hvordan Lars Bakke – som står for mesteparten av albumets melodi og tekst – har klart å fortelle denne historien gjennom albumets 13 sanger. Du vil fort merke at det er sammenheng mellom de ulike sangene, noe som gir albumet en helhet vi sjelden har sett maken til i musikkens verden.

Det som gjør Amerikabrevet ekstra personlig, er at mannen Lars Bakke beskriver, faktisk er hans egen oldefar. Sangene du kjenner fra Bakkes tidligere album, er nok hakket hvassere. Det betyr imidlertid ikke bety noe negativt, for dette albumet er fylt med både historie, poesi og flotte melodiøse øyeblikk. LoMsk er innom de fleste tema et godt musikkalbum bør inneholde, som kjærlighet, sorg og slit. Dette er et album som spesielt bør appellere til deg som liker norsk rock, og da gjerne den akustiske typen à la Hellbillies eller Vamp. Platens navn, «Amerikabrevet», beskriver på rørende vis det savnet amerikafarere ofte opplevde når de måtte forlate familien sin hjemme i Norge. Det var da vanlig å sende brev for å holde kontakten på et vis.

Amerikabrevets sanger

Amerikabrevet er et relativt kort album, og består kun av 13 sanger. Desto mer imponerende er det at LoMsk har klart å komprimere hele fortellingen i sin helhet på disse sangene. Albumets første sang kalles «Amerikabrevet», i likhet med tittelen på selve albumet. Her blir du introdusert for historien på mesterlig vis. Albumets andre låt er «Berre drøym», som nok beskriver den amerikanske drømmen. Den tredje låten kalles «Tussemyrkt farvel», og tar for seg hvor tungt det var for amerikafarere å si farvel til sine kjære hjemme i Norge. Den fjerde låten på Amerikabrevet er «Maria», som etter alt å dømme er navnet på et av mannens familiemedlemmer hjemme i Norge. Den femte sangen heter «Som å komme heim», og byr på vakre toner.

Albumets sjette sang kalles «Kvil deg i fred», mens den syvende sangen har fått navnet «Ein stussleg mann». Den åttende sangen på albumet har fått det noe spesielle navnet «Bit meg». «Salve min sprukne hud» er Amerikabrevets niende låt, og gir oss med en gang assosiasjoner til den hardtarbeidende mannens hender. Å bygge jernbaner var ikke en jobb for pyser. Den tiende, ellevte og tolvte låten på albumet heter henholdsvis «Fyrbøtervals», «Sinclairhallingen» og «Den viltre elva». Albumet avsluttes med den rørende vakre sangen «Eg ser deg», og setter punktum for historien om Lars Bakkes oldefar. Dette albumet vil berøre deg om du er interessert i norsk historie, eller har om du har noen slektninger som utvandret til Amerika for mange år siden.

Prisvinnende

Amerikabrevet gjorde at LoMsk vant sin første Spellemannspris, i 2007. Prisen ble delt ut i kategorien «Viser», noe de små fortellingene i hver sang godt kan karakteriseres som. Bandet har også hatt suksess med andre album de har gitt ut, og sangen «Utestengd» fra albumet Bukkerittet lå blant annet på Norsktoppen i 2005. Det er tydelig at LoMsk sitt fokus på lokalhistorie og sagn appellerer til det norske folk. Dette folkrockbandet treffer åpenbart en nerve hos folk med sine viser og meningsfulle sanger, noe som står i kontrast til mye annen musikk på det norske og internasjonale markedet. Her får du på mange måter musikk og historie i én smekk. Amerikabrevet er verdt å sjekke ut, dersom du vil ha en smakebit på litt lokalhistorie fra Gudbrandsdalen.